CÚ Bratislava vlani odviedol do štátneho rozpočtu takmer 3 mld. eur

22.02.2023 Bratislava

Bratislava 21. februára (TASR) - Colný úrad (CÚ) v Bratislave za minulý rok odviedol do štátneho rozpočtu takmer tri miliardy eur. V porovnaní s rokom 2021 ide o nárast 278 miliónov eur. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Drahomíra Adamčíková.

"Z tejto sumy predstavoval výber spotrebných daní (SDP) 1,8 miliardy, výber DPH bol vo výške približne 1 miliardy a cla na úrovni 9,3 milióna eur," uviedla Adamčíková. Priblížila, že CÚ Bratislava tak splnil plán odvodov na 110,45 percenta.

"Za colnú časť finančnej správy odviedol v minulom roku 45 percent z celkových odvodov," podotkla. Najvýznamnejším faktorom, ktorý sa podieľa na postavení tohto úradu, je podľa nej geografická poloha. "Sídli tu väčšina firiem s celoslovenskou pôsobnosťou a takisto asi 30 percent všetkých daňových subjektov, ktoré podliehajú agende SPD," doplnila.

CÚ Bratislava zaznamenal pri výbere cla nárast o dva milióny eur oproti roku 2021. "Podpísali sa pod to zvýšené ceny komodít a kurz dolára. Výber cla stále ovplyvňuje tiež dovoz zásielok z ázijských krajín," podotkla hovorkyňa.
 

Vyberte región